Ένθετο τέχνης 101
Όλγα Σταυρίδου, ζωγράφος
Για την Όλγα Σταυρίδου πρώτη φορά μου μίλησε –και μάλιστα με θαυμασμό– κάποιος φίλος. Λίγο καιρό αργότερα, έτυχε και γνώρισα την ίδια και τον σύζυγό της Αλέξανδρο Κοσματόπουλο, με τους οποίους γίναμε φίλοι.
Γεννήθηκε στις Σέρρες, όπου κι έζησε τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια. Στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους της τον Γ.Μόραλη και τον Ν.Νικολάου. Άνθρωπος ελεύθερος, λεπτεπίλεπτος, ευαίσθητος κι ευγενικός, συγκινείται από τα ελάχιστα, τα οποία και ζωγραφίζει, δίχως να ακολουθεί κάποιο καλλιτεχνικό ρεύμα, αλλά και μη επιδιώκοντας να προκαλέσει τις εντυπώσεις. Εμπνέεται από την άγρια βλάστηση, χόρτα και δέντρα, από λιθοδομές και τείχη, από ήρεμους ή έρημους τόπους ή κήπους, αλλά και από πράγματα, σκεύη, λουλούδια ή φρούτα. Τα θέματά της απλά, σχεδόν καταφρονεμένα, όμως αφομοιωμένα, μετουσιωμένα κι εν τέλει δοσμένα εν ετέρα μορφή, σε μια μεταφυσική ατμόσφαιρα που θυμίζει παραδείσια μακαριότητα, λουσμένα θαρρείς από το ανέσπερο Φως. Θα έλεγα πως η ζωγραφική της είναι μια παρουσίαση του κόσμου αν δεν είχε μεσολαβήσει η πτώση των πρωτόπλαστων.
Η Όλγα Σπυρίδου κατόρθωσε με ευκολία να υπερβεί το βασικό πρόβλημα των ζωγράφων, που είν' η απόδοση του φωτός. Όλα είναι φωτισμένα, ακόμα και τα σκιερά σημεία. Οι τόνοι και οι εντάσεις των χρωμάτων κοντινοί, αρμονικοί. Δεν υπάρχουν μεγάλα κοντράστ. Τα χρώματά της διάφανα, σε πάμπολλες αποχρώσεις. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος της με τις πυκνές, μικρές κι επάλληλες πινελιές. Κάθε πινελιά και χρώμα, όπως στο κέντημα ή την ταπητουργία. Το ένα χρώμα δένει αρμονικά δίπλα στο άλλο, σπάνοντας τις φόρμες και τους βαρείς επιβλητικούς όγκους. Αχνές μωβ, γαλάζιες και σμαραγδιές πινελιές, μαζί με ελάχιστες απαλές ώχρες συνθέτουν τους καθαρούς ουρανούς. Το σμαραγδί μαζί με ανοιχτά πράσινα και κυπαρισσί ανάμεσα σε ώχρες και σιέννες συνθέτουν το χώμα και τη βλάστηση και έτσι πάει λέγοντας ο χορός των χρωμάτων, θερμών και ψυχρών, γαιωδών και μη, το ένα δίπλα στο άλλο. Μοιάζει η ζωγράφος να μας μιλά για μια άλλη γιορτή, όπου όλοι έχουν θέση, ένα πανηγύρι προς τιμήν όλης της πλάσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΟΥΣΙΔΗΣ