Ένθετο τέχνης 114
Ο εργάτης Χριστός
«Αυτός δεν είναι ο ξυλουργός, ο γιος της Μαρίας;» (Μάρκ. 6:3). Αυτή την πλευρά της ζωής του Ιησού, που για είκοσι, τουλάχιστον, χρόνια μόχθησε ως ξυλουργός, τιμά η Γιορτή του «Εργάτη Χριστού», την οποία επιχείρησε να καθιερώσει το 1938 ο αείμνηστος π.Γεώργιος Πυρουνάκης (1910-1988) στον Πειραιά. Τότε ευλογήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Παπαδόπουλο η εικόνα αυτή του «Ιησού εργαζόμενου». Το θέμα της ασυνήθιστο. Το ίδιο και η απόδοση του υπογράφοντος Κ.Θετταλού.
Η μορφή του Χριστού δεσπόζει στο χώρο με ρωμαλέα σχεδιαστική απλότητα, ενώ το βλέμμα μας στρέφεται κατ' αρχάς μάλλον στα χέρια του. Χέρια δυνατά, ζωγραφισμένα ρεαλιστικά να κρατούν το πριόνι του μαραγκού. Έπειτα η ματιά στρέφεται στο πρόσωπο που, αν και εικονίζεται κατ' ενώπιον, δεν κοιτάει τον θεατή, αλλά έχει έκδηλα αποτυπωμένη τη φροντίδα για την εργασία του. Η κίνηση του σώματος και των χεριών μάς κατευθύνουν να προσέξουμε την κατασκευή με την οποία ασχολείται και επιχειρεί να τελειώσει. Ρεαλιστική και βυζαντινή προοπτική χρησιμοποιούνται για να συνθέσουν τον περιβάλλοντα χώρο του ξυλουργείου, με τα σύνεργα της δουλειάς του. Τα έντονα χρώματα όμως των ενδυμάτων μάς ξαναγυρίζουν στην κεντρική μορφή του Ιησού.
Κ.ΘΕΤΤΑΛΟΣ: Είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κώστα Κουλουμπάρδου (Μιτζέλα Βόλου 1905-Αθήνα 1992). Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Αργυρό, Παρθένη και Βικάτο. Δίδαξε στη Σιβιτανίδειο και τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων του Πολυτεχνείου. Ανήκει στη σειρά των Θεσσαλών ιμπρεσσιονιστών τοπιογράφων. Έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στην Πινακοθήκη του Βόλου και στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Ασχολήθηκε και με την εκκλησιαστική τέχνη. Χαρακτηριστικό δείγμα το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος στη Λαμία, που εικονογράφησε ολόκληρο. Εικονογράφησε πολλά λογοτεχνικά και σχολικά βιβλία, ενώ δούλεψε και ως σκηνογράφος (επιμελήθηκε πολλά έργα της Μαρίκας Κοτοπούλη).
Οι πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Κ.Θετταλού προέρχονται από το βιβλίο του Φώτη Βογιατζή, Η Θεσσαλική Ζωγραφική (1500-1980), Αθήνα 1980.
ΠΗΓΗ ΚΑΖΛΑΡΗ