Ένθετο τέχνης 100

Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεοχωρίου Λευκάδας

ένθετο τέχνης

Μοναδικός στα Επτάνησα, οκτάστηλος, δωδεκάπλευρος, τετρακίονος, εγγεγραμμένος, σταυροειδής με τρούλο ο ναός ξεφεύγει από την αρχιτεκτονική παράδοση του ρυθμού της βασιλικής που κυριαρχεί, και στηρίζει τον τρούλο στα τόξα που συνδέουν τους τέσσερις πανύψηλους κίονες.

Ανερμήνευτοι οι λόγοι που οδήγησαν τους κτήτορές του να ακολουθήσουν αυστηρά τον βυζαντινό αρχιτεκτονικό ρυθμό που αναδείχθηκε στο τέλος του 9ου και τον 10ο αιώνα. Ο ναός χτίστηκε το 1740-1760 και η λαϊκή παράδοση στόλισε με θρύλους τα γεγονότα της εποχής. Το 1684-6 οι Ενετοί κατέλαβαν τη Λευκάδα που επί διακόσια χρόνια κατείχαν οι Τούρκοι. Σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών του, παραχώρησαν μεγάλες εκτάσεις στον συνεργάτη τους Μουζάκη, που αναδεικνύεται σε γαιοκτήμονα-άρχοντα της περιοχής. Ένας έμπιστος κολλήγας, ο Σύμος Γαζής ο λεγόμενος Κολοσύμος, γίνεται γνώστης μυστικού και ιδιοποιείται θαμμένο καζάνι με χρυσά Ναπολεόνεια εποχής. Όταν ο πλούσιος άρχοντας πεθαίνει, οι σπάταλοι και ανίκανοι κληρονόμοι πουλάνε και ο Κολοσύμος αγοράζει τεράστιες εκτάσεις και κληροδοτεί στους γιους του. Κόρες δεν έχει και ξεχωρίζει μερτικό της περιουσίας στην Παναγία κτίζοντας και προικοδοτώντας τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της. Για περισσότερα από διακόσια χρόνια γίνεται κέντρο της ζωής του χωριού˙ χώρος προσευχής και παρηγοριάς στις δυσκολίες, χώρος χαράς, ευλογίας και πανηγύρεων στις γιορτές της Μεγαλόχαρης.

Όμως οι φτωχοί και στερημένοι κάτοικοι του ημιορεινού Νεοχωρίου χωρίς δρόμο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς τηλέφωνο, χωρίς κοινωνική φροντίδα, με αβέβαιο μέλλον, εγκαταλείπουν το χωριό που ερημώνεται. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια δεν σήμανε η καμπάνα, δεν ακούστηκε ψαλμός και δοξολογία. Με την πώληση μέρους της περιουσίας του ναού κτίζονται ο Άγιος Χριστόφορος και ο Άγιος Ανδρέας στους νέους οικισμούς μετεγκατάστασης των κατοίκων. Ο καλός Θεός ευλόγησε τη θέληση νέων ανθρώπων και στήριξε το αίτημα του εκκλησιαστικού συμβουλίου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση του ναού από το πρόγραμμα ενίσχυσης σεισμοπλήκτων του νομού, και την 25η Μαρτίου 2006 παλαιοί και νέοι κάτοικοι του Νεοχωρίου να γιορτάσουν με δοξολογία τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, προγραμματίζοντας τον πανηγυρισμό της τον Δεκαπενταύγουστο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ

Όλα τα ένθετα τέχνης: