Ένθετο τέχνης 118

Κωνσταντίνος Ευαγγέλου Σιαμπανόπουλος (1923 - 2005)

ένθετο τέχνης


Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα η πολιτισμική εκπροσώπηση της Κοζάνης ανήκει στον Κ. Σιαμπανόπουλο. Πρόκειται για ένα «σκυταλοδρόμο της ιστορίας», ο οποίος, σε όλη του τη ζωή, διακατέχονταν από την αίσθηση του χρέους στην ιστορική κληρονομιά.

Για δεκαεπτά χρόνια υπηρέτησε στην Αιανή Κοζάνης ως δάσκαλος. Επί τριάντα χρόνια, ως ο πρώτος άμισθος επιμελητής αρχαιοτήτων στον ίδιο τόπο, αποκάλυψε τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής και την ανέδειξε ως το μεγαλύτερο αρχαιολογικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Μαζί με τους μαθητές του συγκέντρωσε και ταξινόμησε την πρώτη αρχαιολογική συλλογή Αιανής. Σε συνάξεις ενημέρωνε τους κατοίκους για την αξία των ευρημάτων και τους συνιστούσε να αποφεύγουν τις συναλλαγές με αρχαιοκάπηλους.

Ο Κωνσταντίνος Ε. Σιαμπανόπουλος, θεωρώντας τα μνημεία αδιάψευστους μάρτυρες της πορείας του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες και βλέποντάς τα να εγκαταλείπονται στη φθορά του χρόνου, όταν μετατέθηκε στην Κοζάνη ίδρυσε το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης (1967) «για την προστασία των μνημείων και την προαγωγή των πνευματικών και καλλιτεχνικών δυνάμεων του τόπου». Άρχισε να συγκεντρώνει λαογραφικό υλικό και το 1970 η πρώτη συλλογή εκτέθηκε σε οίκημα, στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία του συνδέσμου. Σύντομα το έργο του αναγνωρίστηκε τόσο από τους πολίτες του Ν. Κοζάνης όσο και ευρύτατα (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), με αποτέλεσμα την αθρόα προσφορά λαογραφικού και αρχαιολογικού υλικού, για την έκθεση του οποίου συνέλαβε την ιδέα ανέγερσης μουσείου, το οποίο θα περιελάμβανε και πτέρυγα φυσικής ιστορίας. Τα εγκαίνια του Ιστορικού Λαογραφικού και Φυσικής Ιστορίας μουσείου έγιναν στις 10 Οκτωβρίου 1987. Στην περιοχή του Χρωμίου Κοζάνης στο όρος Βούρινος είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι των γύρω περιοχών το 1878 για να διαμαρτυρηθούν για τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Εκεί κατόρθωσε να δημιουργήσει, το 1989, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Πρόκειται για ένα μοναδικής έμπνευσης ιστορικό πανόραμα με μαρμάρινες επιγραφές, επιγράμματα της ελληνικής γραμματείας, προτομές επιφανών ανδρών και γυναικών, μουσειακά αντικείμενα, κειμήλια, ενθύμια, αγιογραφίες, μαρτυρίες. Ραψωδία «εν μορφές και σκηναίς» της ανδρείας του γένους των Ελλήνων. Όαση πολιτισμού και ιστορικής μνήμης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ

Όλα τα ένθετα τέχνης: